29 Kasım 2007 Perşembe

Cimri Kızın Önerileri

Cimri Kızın Önerileri
Çok pahalı her şey; neye nereye para yetiştireceğine insan bazen şaşırıyor. Özellikle de konu bakımımız ve güzelliğimizse, pahalı kremlere, kozmetiklere, parfümlere bakıp duruyoruz. Hangi birini alacağız, bir de bir kere almakla olay hallolmuyor ki, bir süre sonra bitecek, yenilerini almamız gerekecek. Başlı başına bir masraf yani. Hayatımız boyunca bizi takip edecek olan bir masraf.

Aaaaaaa. yazımı okuyup hemen karamsarlığa kapılmayın öyle. Eskiden bu pahalı ürünler mi varmış, nasıl koruyorlarmış insanlar güzelliklerini, nasıl bakıyorlarmış kendilerine. Tabii ki doğadan yararlanarak, kendi reçeteleriyle ürünlerini kendileri yaparak. Günümüze kadar ulaşmış olan bazı tavsiyeler, püfler var, bunları sizinle paylaşmak istiyorum.

1- Tonik - biliyorsunuz tonik günlük cilt temizliği ve bakımı için önemli ürünlerden biridir. En iyi tonik asitsiz doğal maden suyudur. Bunu daha önce duymuşsunuzdur. Eklemek istediğim bir nokta, maden suyu kozmetik toniklere (çok pahalılarını almanıza gerek yok, içerikleri hemen hemen aynı) eklenebilir, böylece onları daha uzun süre kullanabilirsiniz. Bu karışım uzun bir süre bozulmadan kalacak ve böylece tasarruf etmiş olacaksınız. Ayrıca tonik olarak sade gül suyu da kullanılabilir. Tonik seçerken alkolsüz olanları almanız önerilir.
2- Vücut bakımı – vücut peelingi için bal ve kahve karışımı yada ucuz bir duş jeli ile deniz tuzu karışımı uygulamanız cildinizi ölü hücrelerden arındırmanıza yardımcı olacaktır. Saç bakımı için yumurta, ekmek ve yoğurttan oluşan maskeler, yüz bakımı için de cilt tipine göre çeşitli maskeler bulunmakta, bunların reçetelerini internetten edinmeniz mümkün.
3- Banyo keyfi – çeşitli pahalı banyo köpüklerini ve tuzlarını çok ucuz olan deniz tuzu ile kendiniz yapabilirsiniz. (örnek: deniz tuzu+yemek sodası+çekilmiş yulaf+bitki karışımı – malzemeleri karıştırın, banyo suyuna ekleyin) Deniz tuzu, dokulardaki su birikimini ve toksinleri vücuttan kolayca atabiliyor. Çok zor olmasın derseniz, küveti doldurun, 100 gram deniz tuzu ekleyin, bir litre sıcak sütte 250 gram bal eritip bunları da küvete ekleyin. Karıştırın. İdeal banyo süresi 15-20 dakikadır; fazlası zarar, deriyi ve kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Hep deniz tuzundan bahsettim, yoksa “süt+5 damla güzel kokulu doğal çiçek özlü yağ” karışımı da banyo suyuna eklenebilir.
4- Parfüm yapımı – Favori parfümlerimiz genellikle pahalıdırlar. Sevdiğimiz kokulardan kendi parfümümüzü yapabiliriz. Önce zor parfüm tarifi: Bu tarifi akşam gazetesinden aldım ve denemedim daha. Serpil Çevik hanım yazmış:
Malzemelerimiz:
- Misk
- Taze çiçek yada çiçekli ağaç dalı (Elma, limon, portakal, iğde çiçeği, gül, orkide, nilüfer, sandal ağacı, zambak, leylak, yasemin, sümbül, gardenya, hanımeli .... Beğendiğiniz çiçekleri toplayarak dilediğiniz parfümü yaratabilirsiniz.)
- Taze çam kozalağı
- Bitki yada ağaç kabuklarından elde edilmiş yağlar
- 2 fincan saf su,
- Bir küçük şişe saf alkol
Yapılışı: Çiçekleri düz bir tahta üzerine yerleştirip, bıçak yardımıyla ince bir halde kesin. Ardından bir kaba alıp yapraklar sıvı bir hal alıncaya kadar ezin. Aynı işlemi taze çam kozalağı için de yapın.
Şimdi sırada özel işlem var. Misk, bitki yada ağaç kabuklarından elde edilmiş yağları hazırladığınız karışıma azar azar dökün.
Su ve alkolü de ekleyip, hazırladığınız parfümü sıcak ve kapalı bir ortama koyun. Yaklaşık altı hafta boyunca şişenin ağzını açmayın.

Deneyip başarılı olanlar sonucu paylaşırlarsa çok sevinirim. Parfüm yaparken sevdiğiniz parfümlerin içeriğini inceleyip yakın bir koku elde etmeniz mümkündür. Örneğin; Amarige parfümü - Portakal çiçeği, gül ağacı, menekşe yaprağı, gardenya, mimoza, ylang ylang, dağ selvisi, misk, ak amber, vanilya kokularını içeriyor. Koku tercihimiz karakter ve ruh halimizi yansıtır. Tabii çok da abartmamak lazım, yoksa tasarruf yapmamızın bir anlamı kalmaz :).

Bir arkadaşım normal ucuz bir kremle güzel kokan bitki özlü bir yağı karıştırarak kalıcı parfüm yapılabileceğini anlatmıştı. İşe yarayabilir. Belki bu parfüm olmaz, ama hoş kokular ortaya çıkabilir.

Parfüm yapımı konusunda elimde çok fazla kaynak var. Bir ara onları derleyip toparlayıp burada yayınlarım. Yakında :) Geçeyim diğer püflere…

5- Pahalı dudak balzamı veya dudak nemlendirici ruj yerine bebek kremi kullanmayı deneyebilirsiniz.
6- Rujunuz bitti mi? Benzer yeni ruj alana kadar uygulamanız gereken rujun bütün kalıntılarını toplayıp vazelinle karıştırmak. Veya bebek kremiyle, hangisi elinizin altındaysa. Bu ruju fırçayla uygulayabilirsiniz. Dudaklarınız kurumaz ve iyi nemlendirilir.
7- Dudak parlatıcı – rujunuzu sürün, üzerine pamuk yardımıyla zeytinyağı uygulayın. Uzun ömürlü olarak düşünülemez, ama dudakları nemlendirip güzel bir görünüm sağlar.
8- Selülit kremi – zeytinyağı + 5 damla greyfurt yağı (yoksa, turunçgillerden herhangi birinin yağı) Masajla uygulayın, bölgeyi poşetle kaplayın, bölgeyi battaniyenin altında 20-30 dakika terletin.
9- Allık – annelerimizin tavsiyesi, rujunuzu allık olarak kullanabilirsiniz. Biten rujunuzun kalanını bu iş için kullanabilirsiniz.

On demeden bitiriyorum. Püflere devam edeceğim. Bu konuda görüşlerinizi bekliyorum. Söyleyin çok mu cimriyim? :)

Hiç yorum yok:

Blog Arşivi

Hakkımda

çok güzel bir kadın olmanın sırları bu sitede yeterkı 5 dakıka zaman ayırıp ziteyi incele A_dan Z_YE HERSEY BUR SİTEDE