11 Aralık 2007 Salı

KILIN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

KILIN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ


Kıl, insan vücudunda daha rahimdeyken görülmeye başlar. Cenin 22 haftalık olmadan, çoktan 5 milyon kıl kökü vücutta oluşmuştur.

Kıl, cildin içinde bulunan kıl kökü ve vücudun üstünde bulunan kıl şaftından oluşmaktadır.Kıl kökü, herbirinin belirli bir fonksiyonu olan birçok katmandan oluşmuştur. Papilla, kıl kökünün temelinde bulunmaktadır. Kılcal damarlar papillayla bağlantılıdırlar ve hücrelere kan gitmesini sağlarlar.

Kıl kökü iç ve dış olmak üzere iki katmanla çevrilidir. Bu katmanlar hem kıl şaftının zarar görmesini engellemek hem de kılın uygun yönde uzamasını sağlamak için dizayn edilmiştir. İç katman, kıl şaftının yanında oluşur ve yağ bezlerinde sonlanır. Dış katman, bezlere doğru oluşur ve erector pili kasta sonlanır.

Kıl şaftı, üst katmanı protein olan keratin ismindeki katı maddeyi kapsamaktadır. Omurilik olarak bilinen en içteki katman her kıl şaftında bulunmaz. Korteks olarak bilinen ikinci katman, kıl şaftının büyük kısmını oluşturmaktadır. Kıl rengi çoğunlukla bu katmanın içerdiği pigment tarafından belirlenir. En dıştaki katman üst deri olarak adlandırılır. Bu bir seri üst üste binen hücrelerden oluşmaktadır.Kılın canlılığı parlaklığı üst deriden gelmektedir.



Kıl gelişimi aşamaları
Kıl günde ortalama 0.3-0.4 mm uzar. Kıl gelişiminde üç farklı aşama vardır.

- Catagen Aşaması
Bu geçişle ilgili aralık iki üç hafta kadar sürer. kılın yaklaşık %3’ü bu aşamadadır. Bu periyotta herhangi bir kıl gelişimi olmamasına rağmen, kıl kökü katmanının dış kısmı çeker ve kendini kıl köküne yapıştırır.

- Telogen Aşaması
Bu aşama dinlenme periyodu olarak bilinir ve kılın yaklaşık % 15’inin bulunduğu aşamadır. Telogen saç için 100 gün civarında sürer ve bu aşama için diğer vücut kıllarına göre dikkat çekici şekilde uzun bir süredir.

_ Anagen Aşaması
Bu aşama aktivite periyodu olarak tanımlanır. Kıl hücrelerinin bölündüğü ve yeni kıl gelişiminin olduğu aşamadır. Bu aşama iki yıldan altı yıla kadar sürebilir. Bu periyodun daha kısa olması kıl büyüme ve gelişim problemi olan kişilerde görülür.

Hiç yorum yok:

Blog Arşivi

Hakkımda

çok güzel bir kadın olmanın sırları bu sitede yeterkı 5 dakıka zaman ayırıp ziteyi incele A_dan Z_YE HERSEY BUR SİTEDE